ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

HALKIMIZ DİŞ KONUSUNDA NE KADAR BİLİNÇLİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş sağlığı insanların hayatlarından lezzet almalarında oldukça önemli bir yer tutuyor.  Ağzınız vücudunuzun dış dünya ile en çok temas ettiği organlarınızdan biri, onun sağlıklı bir yapıda olması sizin vücudunuzun dengesi için önemli. Dişleriniz de ilerleyecek iltihaplanmalar, çürükler başka organlarınıza etki edebilecek kadar önemli zararlara kapı açabiliyor. Dişlerinizi kaybetmeniz çene yapınızı, yüz kaslarınızı hatta dolaylı olarak psikolojinizi etkileyebilir. Dişlerinizin iyi bir öğütücü olarak çalışması sindirim sisteminizin sağlığı için son derece önemlidir. Dişlerimizin bu kadar önemli olduğunu aslında sürekli duyuyoruz. Peki, bu bizde ne kadar farkındalık oluşmasına imkan veriyor. Sözün kısası; Halkımız diş konusunda ne kadar bilinçli ?
 

Bu konu hakkında halkımızın notu çok düşük ve bu bizim için çok üzücü. Diş sağlığımız hakkında bir bilinç sahibi olduğumuzu gösteren kriterler var. Diş doktoru ile yapmamız gereken rutin kontrolleri gerçekleştiriyor muyuz? Hastalandığımızda diş doktoruna gidiyor muyuz? Ağız ve diş bakımını düzenli yapıyor muyuz? Ağız ve diş bakımında doğru malzemeleri kullanıyor muyuz? Yiyeceklerimize ve yediğimiz zamanlara dikkat ediyor muyuz? Tüm bu sorulara vereceğimiz cevaplar bizim diş konusunda sahip olduğumuz bilinci ortaya koyuyor. Halkımız diş konusunda ne kadar bilinçli, sorusunun cevabı tüm soruları bir arada irdeleyerek değerlendirelim.
 

En başta ülkemizde doktorların 6 ayda bir olmasının en iyisi olduğunu söylediği rutin kontrolleri nerdeyse hiç kimse önemsememektedir. Eğer bir ortodonti tedavisi görmüyorsa kimse bu sıklıkta bir diş doktorunu ziyaret etmez diyebiliriz.  Bunun ötesinde hastalandığımızda halkımızın diş için önerebileceği o kadar çok çözüm vardır ki, bu kadar çok çözümün gelişmesi bile halkımızın doktora gitmeye uzak olduğunun göstergesidir. Bu arada uygulanan çözümlerin bir kısmı çok tehlikeli, bir kısmı tamamen gereksizdir. Ağız ve diş bakımının düzenli yapılması giderek düzelen bir konu olmakla beraber henüz istenilen seviyede olmadığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ağız ve diş bakımında kullandığımız malzemeleri değerlendirdiğimizde eksikleri siz de çevrenizde kontrol edebilirsiniz. Diş ipi en az haftada bir kere kullanılması gereken bir üründür, diş macunu ve fırçası dişinize uygun seçilmelidir ve benzer örnekler. Halkımız diş konusunda ne kadar bilinçli dersek, olumlu bir cevap verebilmekte zorlanırız.