ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

SİSTEMİK HASTALIĞINIZ VARSA, DİŞ TEDAVİSİNE DİKKAT ETMENİZ GEREKİYOR

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Sistemik hastalıklar, diğer adıyla otoimmun hastalıklar vücudun tüm sistemlerini etkileyen hastalıklardır. Sindirim, dolaşım, boşaltım, solunum, sinir, lenf, üreme ve iskelet sistemi düzgün çalışmaları halinde birbiriyle uyum içinde çalışan sistemlerdir. Ancak otoimmun bazı rahatsızlıklar, bu sistemlerin çalışmasını aksatabilir. Ağız bölgesi ve dişler ise, solunum ve sindirim sistemlerinin ilk basamağıdır. Burada meydana gelen bir müdahale tüm vücudu etkiler, aynı zamanda sistemik bir rahatsızlık da ağız yapısını ve iyileşme sürecini etkileyebilir. Diş tedavileri arasında sistemik hastalığı bulunan hastalara implant yapılabilir mi sorusu, bu tip hastalıkları olan kişiler açısından cevabı en çok merak edilen sorulardan birisidir.

 

SİSTEMİK HASTALIKLAR NELERDİR?

Diyabet, tansiyon, tiroit, kanser, organ nakilleri, HIV, kalp hastalıkları, astım ve alerji, ateşli romatizması olan hastalar ve diyaliz hastaları, implant tedavilerinde ayrı bir özen gösterilmesi gereken hastalardır. Bu konularda doktorunuzu bilgilendirmeniz halinde, doktorunuzun sistemik hastalığı bulunan hastalara implant yapılabilir mi sorusuna cevabı “evet” olacaktır.

 

İMPLANT NEDİR?

İmplant, herhangi bir sebeple kaybedilen dişin yerine, çene kemiği içine yerleştirilen yapay bir diş kökü ile hem fonksiyonunu geri kazandırmak, hem de ağız görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan bir diş tedavisidir. Çene kemiği içine yerleştirilen diş kökü, vücudun red etmeyeceği malzemelerle yapılmaktadır ve titanyum ile kaplıdır, dolayısıyla alerjen değildir ve MR çekiminde hiç bir sorun yaratmaz. Kaplama, köprü veya damak protezlerine göre ağız içinde çok daha başarılı sonuçlar veren bir tedavidir.

 

İMPLANT SONRASI DİŞ NE ZAMAN YERİNE KONUR?

Eğer implantınız, sinüs kaldırması veya kemik eklenmesi gibi ileri cerrahi teknikler gerektirmeden yerleştirildiyse, üst çenede 3-4 ay, alt çenede ise 2-3 ay sonra tamamen çene kemiğiniz ile kaynamış hale gelecektir. Bu aşamadan sonra dişiniz yerine yerleştirilebilir.
 

İMPLANT TEDAVİSİ GEREKLİ BİR TEDAVİ MİDİR?

İmplant tedavisi sayesinde eksik dişiniz, yanlarında bulunan dişlere herhangi bir işlem yapılmadan tamamlanır. Porselen köprü ile tamamlanan dişlerde, eksik dişin 10 yılda bir değişmesi gerekir. İmplant tedavisi ise bir kez yapılır ve doğru bakım yapıldığında, kendi dişiniz kadar sağlamdır.

 

Sistemik hastalığı bulunan hastalara implant tedavisi yapılabilir mi sorusuna tekrar dönersek, hiç bir sorun olmadan implant yaptırabilirsiniz. Sadece doktorunuzu hastalığınız hakkında bilgilendirmeniz yeterlidir.